ТВ 5 Ужице

Прва ужичка телевизија од 1994. године

УЖИЦЕ: ДО 15. ЈАНУАРА ОТВОРЕНЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОСЛОДАВЦЕ ЗА ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ

1 min read

Привредна комора Србије позива све заинтересоване послодавце да се до 15. јануара пријаве за реализацију дуалног модела образовања за неки од чак 83 образовна профила који су у понуди за школску 2024/2025. годину.  Дуално образовање, као модел средњег стручног образовања у коме ученици стичу знања и вештине на два места – у школи и код послодавца, у реалном радном окружењу, засновано је на потребама привреде. Оно представља модел дугорочног улагања у будуће кадрове, а циљ је да по завршетку формалног образовања ученици буду оспособљени да одговоре захтевима привреде и активно се укључе у радне процесе. На овај начин смањује се јаз који постоји између понуде и потражње на тржишту рада. Привредна комора Србије традиционално у овом периоду године интензивно ради на прикупљању потреба привреде за кадровима. У току је позив за све заинтересоване послодавце који желе да се укључе у реализацију дуалног модела образовања. Послодавци исказују потребе за ученицима различитих образовних профила путем специјализованог веб портала дуалног образовања (portal.dualnoobrazovanje.rs). Заинтересовани послодавци имају могућност да до 15. јануара поднесу Изјаве о спремности за реализацију дуалног модела образовања за 83 образовна профила који су у понуди за школску 2024/2025.

Међу њима се налази и 10 нових, а као они за којима постоји велика потреба на тржишту рада издвајају се возач моторних возила, техничар електронике и аутоматике, електротехничар за електронику на возилима и др. На бази потреба привреде кроз институционално пратнерство и сарадњу Министарства просвете и Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација Србије биће креиран План уписа у
средње школе за наредну школску годину.

Привредна комора Србије као институција која заступа итересе привреде се изузетно ангажујекако би се читава процедура намењена послодавцима у дуалном образовању релаксирала и тиме омогућила већем броју заинтересованих представника привреде да се у овај модел укључе. Детаљне информације у вези са дуалним образовањем заинтересовани послодавци могу добити у Регионалној привредној комори Златиборског управног округа.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Copyright TV5 Užice© 2021 All rights reserved. | Newsphere by AF themes.