ТВ 5 Ужице

Прва ужичка телевизија од 1994. године

УЖИЦЕ: ЗАЈЕДНИЧКО САОПШТЕЊЕ ОПОЗИЦИОНИХ ОДБОРНИКА

Опозициони одборници и одборнице Скупштине града Ужица, њих 30, потписали су меморандум о заједничкој борби против ископавања литијума у Србији како бисмо удруженим напорима спречили настанак ненадокнадиве штете по животну средину и здравље људи.

Најава експлоатације минерала јадарит ради екстракције литијума и бора у Србији је последица противуставног деловања институција на државном и локалном нивоу и које је супротно интересима грађана и остваривању Уставом гарантаваног права на заштиту здравља и права на здраву животну средину.

Делимо заједнички став и противимо се било каквој могућности да се у Србији врши ископавање и прерада литијума јер постоји велики ризик да се тим активностима озбиљно нашкоди животној средини, уз разоран утицај на подземне воде и земљиште, и доведе до губитка биодиверзитета и акумулације велике количине опасног отпада. Посебну опасност представља то што се у целом свету једино у Србији планира вађење литијума у насељеном и плодном подручју долине Јадар, чиме ће се сигурно уништити једна од само три области богате водом у Србији.

Позивамо власт да се уразуми, не иде против народне воље и стопира овај пројекат. Уколико власт до 10. августа не испуни захтеве грађана и не усвоји Закон о забрани ископавања литијума и бора у Србији, одборници Скупштине града Ужице, потписници овог меморандума ће заједно са другим друштвеним актерима и грађанима бити приморани да радикализују ову борбу и на улици града Ужица. Позивамо и остале одборнике и одборнице који деле наше ставове о неопходности заштите животне средине и здравља људи да потпишу меморандум и на тај начин јасно стану уз народ.

Наглашавамо да нико од одборника, потписника меморандума, не стоји иза сутрашњег протеста у Ужицу и нема никакве везе са његовом организацијом. Информације које су се појавиле у режимским медијима о наводној повезаности одборника Владана Синђића са организацијом протеста у Ужицу су потпуно нетачне и представљају покушај манипулације јавношћу. Синђић нема никакве везе са организаторима протеста нити са поменутим активистима. Ове тврдње су део подметачине тајних служби које покушавају да унесу раздор међу грађане и дискредитују напоре стварних активиста.

Позивамо грађане Ужица на велики протест против ископавања литијума који ће се одржати у Београду 10. августа са почетком у 19 сати на Теразијама, као и да прате само веродостојне изворе информација о будућим активностима.

У Ужицу, 6. августа 2024. године

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Copyright TV5 Užice© 2021 All rights reserved. | Newsphere by AF themes.